Ljetne ili zimske gume?


LJETNE ILI ZIMSKE GUME?

Ovisno o godišnjem dobu u određenom području koriste se i različite vrste automobilskih guma. Tako postoje ljetne gume, zimske gume te cjelogodišnje gume.

Ljetne gume ili tzv. "high performance" gume predviđene su za/> upotrebu u ljetnom, toplom, odnosno sušnom razdoblju godine. Minimalna temperatura zraka ispod koje se ljetne gume prestaju koristiti i mijenjaju sa adekvatnim zimskim, iznosi 7 stupnjeva Celzijevih.

Ljetni pneumatici su otporniji na više temperature. Zato je konstrukcija tvrđa, ojačana na bokovima gume radi stabilnosti u zavojima. Ljeti, osim što su temperature zraka više, i radna temperatura gume je viša. Radna temperatura rezultat je većih brzina i veće dodirne površine sa kolnikom.

Iako u toplim i suhim uvjetima vrhunski služe, ljetne gume nisu predviđene za vožnju u hladnim uvjetima, posebno po snijegu i ledu. Performanse im djelomično opadaju čak i u izuzetno vlažnim uvjetima jer su ripne konstituirane da velikom površinom dotiču kolnik. Osjećaj blagog klizanja na jako mokrim kolnicima pri većim brzinama upozorenje je da vožnju treba prilagoditi uvjetima na kolniku.

Zimske gume, kao što im samo ime govori, koriste se za vožnju u hladnijem dijelu godine. Zimske auto gume izrađuju se od posebne vrste gume sa silikatnim dodatcima koja ostaje fleksibilna i pri vrlo niskim temperaturama te se posebna pažnja pridaje oblikovanju uzorka dijela auto gume koji je u direktnom kontaktu sa podlogom. Na taj način postiže se bolje prijanjanje auto gume za veoma sklizak kolnik prekriven snijegom ili ledom te se drastično smanjuje ukupan put kočenja i proklizivanje automobila u krivinama.

Cjelogodišnje gume - zimske gume su predviđene isključivo za zimske uvjete (vožnju po snijegu i ledu ili vrlo vlažnom kolniku) dok ljetne služe za potpuno obrnute situacije. Mnogi zato misle da su cjelogodišnje gume najbolje od kombinacije ljetnih i zimskih. To nažalost nije slučaj. Kombinirane auto gume imaju posebno dizajnirane ripne kojima zbog kompleksnih mikro utora osiguravaju dobro prianjanje u svim uvjetima, ali ipak zadržavaju svoje performanse samo u granicama osrednjeg. Tako ćete s njima biti sigurni u većini uvjeta osim u ekstremnim zimskim. Tvrđe su kako bi u svim uvjetima zadržale formu i određenu stabilnost no radi toga su podložnije trošenju nego sezonske gume. Ukoliko živite u hladnijoj sredini gdje je snijeg česta pojava, cjelogodišnje gume ne bi trebale biti izbor za vaš auto. Međutim, područja, sa umjerenim ljetima i blagim zimama idealna su za izražavanje najboljih karakteristika univerzalnih auto guma.