10,00-16,5 NorTec IND 02 8pr 131B TL made in Russia

10,00-16,5 NorTec IND 02 8pr 131B TL made in Russia

Broj artikla: s-159162
(Napišite mišljenje)

neto 99 €

bruto 124


6 mjeseci
3-14 dana
1
Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi robe, molimo vas da nas kontaktirate na sledeći broj telefona: +385/18000015 ili ukoliko želite da vas pozovemo kliknite ovde: Molim vas, pozovite me
U slučaju kupnje količine preko 2 komada, možete računati na dodatni popust!

 db
Ime: 10,00-16,5 NorTec IND 02 8pr 131B TL made in Russia
Kategorija: Gume za radne strojeve
Proizvođač: NorTEc
Godišnje doba:
Širina: 10.00
Visina:
Prečnik felge: 16.5
LI:
SI:
Potrošnja goriva:
Razina buke:
Prianjanje na mokroj podlozi:

QR kod

Gume za gospodarske mašine

Razlikujemo pune i šuplje pneumatike, u zavisnosti da li vertikalno opterećenje gume apsorbuje guma ili vazduh. Po vrsti primjene postoje pneumatici za utovarivače i za male radne mašine(bobcat).

PR(ply rating) vrijednost.

Određuje stepen mogućnosti opterećenja pneumatika. Što je PR vrijednost veća, guma je otpornija na spoljne utjecaje. U slučaju teških terena ili zahtjevnih uslova eksploatacije preporučljivo je kupiti gume sa većom PR vrijednosti.

Struktura gume

Po strukturi razlikujemo dvije vrste guma.

Dijagonalne gume su takva vrsta guma, gdje kordovi zatvaraju ugao od 45 stepeni u odnosu na rub gume. Između gazećeg sloja i bočnice pneumatika nalaze se jastučasti ulošci koji su napravljeni od rjeđih vlakana, formirajući prijelaz između bočnice i gazećeg sloja.

Kod radijalnih pneumatika se ove dvije funkcije razdvajaju i optimizirana je konfiguracija vlakana na radijalne sile. U slučaju radijalnih pneumatika kordovi su vertikalni u odnosu na uzdužnu osu pneumatika pa samim tim trpe dva puta veća opterećenja u poređenju sa dijagonalnim pneumaticima. Kord radijalnih penumatika se sastoji od upola manjeg broja vlakana nego kod dijagonalnih što proističe iz pravca primjene. Zid pneumatika je tanji, što doprinosi bržem hlađenju pneumatika kao i većoj otpornosti uticaju centrifugalne sile nastale pri velikim brzinama. Zahvaljujući krućoj strukturi, bolje je prianjanje na kolovoz. Takođe je smanjena pokretljivost gazećeg sloja što smanjuje otpor pri rotaciji. Prilikom nailaska na kamen, nastaju veća opterećenja na rastezanje, što doprinosi razdvajanju ili cijepanju slojeva pneumatika; radijalni pneumatici brže propadaju na neravnom kolovozu (kaldrmi) nego dijagonalni pneumatici.

Oznaka strukture pneumatika. Oznaka R označava radijalni pneumatik. Ostale mogućnosti: ukoliko je oznaka samo srednja crta (-) ili slovo D, to označava dijagonalni pneumatik.

10,00-16,5 NorTec IND 02 8pr 131B TL made in Russia

Ocjena proizvoda - Napišite mišljenje

Nemam mišljenje

Oznaka gume

Od 1. studenog 2012. na tržištu su dostupne gume, a poslije 1.srpnja 2012. godine moraju posjedovati EU naljepnicu za gume za navedene kriterije kao što su otpor pri kotrljanju, držanje na mokroj podlozi, emisija buke. Uredba je obvezujuća na etiketi EU guma za sve članice Europske unije. To vrijedi za sve gume putničkih automobila, lakih kamiona i kamiona. (Klase C1, C2 i C3). Cilj naljepnica za gume je kako bi se osigurale bolje informacije potrošačima EU, o sigurnosti i zaštiti okoliša i svojstvima gume. Naljepnica na gumi će služiti potrošaču kao aktivna podrška pri odlučivanju. Naljepnica EU guma će biti slična onima koje su već u klasifikaciji električnih aparata kao što su hladnjaci i perilice rublja.One su poznate, na primjer, po boji kodova počevši s najboljima (zelena kategorija- A -) pa sve do najlošijeg svojstva (crvena kategorija -G- ) .

Detalji