Jedinstvene EU oznake guma


EU oznaka gume – objašnjenje

EU abroncsjelölési szabvány

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom utjecaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gume olakšava usporedbu guma glede prianjanja na mokrim cestama, potrošnje goriva i razine buke. Pomoću donjih poveznica saznajte više.

Gdje se nalazi EU oznaka gume?

Od studenog 2012. sve nove gume moraju imati naljepnicu EU oznake gume. Ako ne možete pronaći oznaku na gumi, trebali biste pitati prodavača jer je dužan dati takvu informaciju.

PRIANJANJE NA VLAŽNIM PODLOGAMA

Üzemanyag fogyasztás

Prianjanje na vlažnim podlogama je važan faktor koji treba uzeti u obzir pri izboru novih guma. Gume s visokom ocjenom prianjanja na mokrom zaustavit će se na kraćem putu na mokroj cesti kod potpunog kočenja.

 

Što je prianjanje na mokrom?

"Prianjanje na mokrom" sposobnost je gume da se drži uz cestu u mokrim uvjetima. EU ocjena usredotočuje se na jedan aspekt prianjanja na vlažnim podlogama, a to je izdržljivost gume pri kočenju na mokrom.

Kako se ocjenjuje prianjanje na vlažnim podlogama?

Prianjanje na vlažnim podlogama ocjenjuje se od A do F:

A = najviša ocjena

F = najniža ocjena

Ocjene D i G ne koriste se za putničke automobile.

Značenje ocjena

U opasnim situacijama nekoliko metara može mnogo značiti. U putničkom vozilu koje koči punom snagom pri 80 km/h, gume s ocjenom A imat će zaustavni put kraći za 18 metara od guma s ocjenom F. *

Napomena: uvijek poštujte preporučene zaustavne putove dok vozite.

* Izmjereno sukladno metodama ispitivanja postavljenima u Uredbi EC 1222/2009. Putovi zaustavljanja mogu se razlikovati ovisno o uvjetima na cesti i utjecaju drugih faktora.Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određenu liniju/veličinu gume mogu varirati.

 

 

 

 

 

POTROŠNJA GORIVA

Üzemanyag fogyasztás

Jeste li znali da na gume otpada do 20 % potrošnje goriva vozila? Izborom guma s visokim indeksom učinkovite potrošnja goriva dobit ćete više kilometara iz svojeg spremnika s manje emisija CO2. .

 

Kako guma štedi gorivo?

Jednostavno rečeno, gume koje štede gorivo trebaju manje energije za okretanje. Guma koja se lako kotrlja treba manje goriva budući da se na trenje i grijanje troši manje energije. Možda ste čuli za gume s niskim otporom kotrljanju, što u biti znači to isto.

Kako se ocjenjuje učinkovita potrošnja goriva?

Učinkovita potrošnja goriva ocjenjuje se od A do G na skali u boji.  A (zeleno) = najviša ocjena učinkovite potrošnje goriva  G (crvena) =najniža ocjena učinkovite potrošnje goriva  Oznaka D ne koristi se za putnička vozila.

Značenje ocjena

Razlika između ocjena A i G može značiti smanjenje potrošnje goriva i do 7,5 %. Drugim riječima, odabirom gume s oznakom A umjesto s oznakom G možete uštedjeti više od 6 litara goriva na svakih 1000 kilometara.*  Uz prosječnu cijenu benzina od 1,50 eura po litri, dobiva se ušteda troškova za više od 300 € u vijeku trajanja gume.*  Ne zaboravite, smanjit ćete i utjecaj na okoliš!

*Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 1,50 eura po litri te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km

Što još utječe na učinkovitu potrošnju goriva?

Za optimalnu uštedu goriva gume moraju biti pravilno napuhane. Manji tlak zraka u gumama povećava otpor kotrljanju i utječe na učinkovitost prianjanja na vlažnim podlogama. Težina vozila i vaš osobni stil vožnje također su značajan čimbenik. Energetski učinkovita vožnja ili „eko vožnja“ može značajno smanjiti potrošnju goriva.

*Na temelju prosječne potrošnje od 8 litara na 100 km i cijeni goriva od 1,50 eura po litri te prosječnoj kilometraži gume od 35.000 km

Prikazane oznake služe samo u informativne svrhe. Vrijednosti za određenu liniju/veličinu gume mogu varirati.

 

BUKA

Külső zaj gumi

Gume doprinose količini buke koju stvara vozilo u prolazu. Odabir gume s dobrim indeksom buke smanjit će utjecaj vaše vožnje na okolinu.

Što mjere EU ocjene gume

EU ocjene mjere emisiju buke gume izvana u decibelima.

Klasa buke

Budući da mnogi ljudi nisu upoznati s vrijednostima decibela, prikazane su i klase buke. To svrstava gume u odnosu na najavljena europska ograničenja buke guma.

 

1 crni val: tihe gume (3 dB ili više ispod budućeg europskog ograničenja)

2 crna vala: umjereno tihe (između najavljenih europskih ograničenja i 3 dB ispod ograničenja)

3 crna vala: bučne gume (iznad najavljenih europskih ograničenja)

Značenje ocjena

Razine u decibelima mjere se na logaritamskoj skali. Prema tome, povećanje od samo nekoliko decibela znači veliku razliku u razini buke. U stvari, razlika od 3 dB udvostručuje jačinu buke izvana koju stvara guma.

Pomislite koliko je tisuća automobila na našim cestama svakog dana. Kada bi svi birali gume s nižim indeksom buke, zamislite samo koliko bi naša naselja i gradovi bili tiši?